Sam Powell

Världens dyraste bilar

Det finns många rika knösar som har bilsamling som sitt yttersta intresse. Det kan röra sig om gamla skorvar från 50- och 60-talen som personen mekar med på fritiden, men det kan även handla om ofantligt dyra bilmodeller som bara de allra mest förmögna har råd med. Här ska vi ta en titt på världens dyraste vrålåk.

Ferrari 250 GTO

Detta italienska monster, som är lika vackert som snabbt, gör att din plånbok blir i det tunnaste laget oavsett om du införskaffar en ny eller en begagnad. Men har du råd med en begagnad så har du också förmodligen råd med en ny. Här behöver du inte läsa igenom texterna på ekonomifobi.se för att fundera på hur din ekonomi går ihop med ditt bilköp. En Ferrari 250 GTO kan kosta uppemot 600 miljoner kronor, i alla fall de riktigt eftertraktade modellerna. Nyligen såldes Ferrari 250 GTO från 1963, till en summa av 616 miljoner kronor. Det vore väl en grej för den hängivne bilsamlaren?

Jaguar D-Type

Detta är ännu en äldre bil som har blivit känd – inte minst tack vare segrarna i Le Mans 1955-1957. Det är ovanligt med brittiska bilar som ligger i denna prisklass, men just denna Jaguar D Type såldes för nästan 217 miljoner kronor. Och det skadar ju heller inte att den är en fröjd för ögat.

Bugatti Veyron

För 9,2 miljoner kronor kunde denna skönhet ha blivit din. Bugatti som är ett italienskt bilmärke, har länge legat på listan över de dyraste och snyggaste bilarna. Just denna modell har en 16-cylindermotor och 1001 hästkrafter. Det innebär att den kommer upp i hutlösa hastigheter på bara någon sekund. Bara som en parentes – om du skulle betala av på Bugattin här, så skulle du få betala ca 163 000 kronor i månaden, i 36 månader. Då räknar vi inte in kontantinsatsen och räntan.

Dessutom tål det att nämnas att bara ett däckbyte kostar 255.000 kronor. Ska du dessutom byta ut fälgarna så får du punga ut med 1 miljon. Som du säkert förstår – detta är ingen affär för fattiglappar.

Vad har de dyraste bilarna gemensamt?

Till det yttre kan det skilja en del när man ser till de galet dyra bilarna – men vad är egentligen deras gemensamma nämnare? Svaret är hästkrafter! Glöm småsiffrorna, här är det hästar från 740 upp till över 1000 som gäller. Med andra ord, en dyr bil är en snabb bil, i alla fall om man får tro de senaste bilaffärerna som rotts i hamn.black-gold