Sam Powell

Lite om pickup

En röd pickup

Pickup har länge varit en bil som man förknippat mest med hantverkare av olika slag. De har länge varit favoritbilen för snickare, målare och så vidare just för det praktiska flaket där man kan förvara sina verktyg och arbetsredskap. Den senaste tiden har dock modellerna utvecklats enormt och idag kan man nästan till och med säga att pickupen har blivit lite av en familjebil. Dubbelhytten i bilen är i många fall stor nog för en familj och flaket på bilen gör den praktisk i många fall. Till exempel om man har varit och köpt nya möbler, när man skall till återvinningen eller om man tycker om att jaga och behöver en praktisk bil för att ta hem köttet från älgjakten.

Man som håller en bilnyckel

En pickup har många fördelar förutom det stora lastutrymmet. Det är en bil som har hög framkomlighet, inte minst under vinterhalvåret när det kan vara mycket snö och problem att ta sig fram med en vanlig bil. Blir det snöoväder är en en pickup ett riktigt bra alternativ. Alla som tillverkar pickup har nu för tiden ett gemensamt mål och det är att bredda marknaden. Man satsar på att nå en bredare målgrupp genom att öka bilens komfort och tillfredsställa den moderna bilköparens behov. En liten men nog så viktig detalj kan vara tillgången till ett 12-voltsuttag så att man kan ladda telefon och surfplatta enkelt när man är ute och kör. Man satsar till exempel även på större benutrymme och bränslesnåla motorer för att göra pickupen mer attraktiv för gemene man. För en småbarnsfamilj på landet som till exempel föder upp får är en pickup en idealisk bil eftersom man lätt lastar barnvagnen och annat, samtidigt som det är lätt att transportera och sätta upp fårnät eftersom man har gott om utrymme för både fårnätet och verktygen man behöver.

Satsning på elbilar

Elbil på laddning

Många tillverkare av pickup satsar även stort inom miljöområdet. Man är i dagens miljömedvetna klimat tvungna att tillverka eldrivna modeller för att möta köparnas krav på miljövänligare alternativ. Biljätten Ford satsar på pickups och elbilar och har till och med satt ihop en arbetsgrupp som heter Team Edison just för detta ändamål. Ford har satsat närmare 90 miljarder kronor på att ta fram 40 olika hybrid- och elbilar i sitt sortiment som skall lanseras redan år 2022 om allt går enligt planerna. Redan år 2020 startar man även produktionen av den klassiska pickupen F-150 som hybridbil. Fords allra första helt eldrivna bil kommer att lanseras år 2020 och det kommer att vara en så kallad cuv. Detta är en kombination av en vanlig personbil och en stadsjeep. Även japanska Isuzu Motors har meddelat att man kommer att elektrifiera sin pickup-modell och denna kommer förmodligen att lanseras redan under nästa år. Detta är mycket goda nyheter för alla bilköpare och i synnerhet för de som redan har insett fördelarna med att köra pickup. Det blir enklare att välja miljövänligare bil nästa gång det är dags att köpa ny bil.black-gold