Sam Powell

Så vårdar du och tar hand om din bil

Att äga en bil är inte så enkelt som man tror, det är inte endast en dans på rosor såsom många kan tro. En bil kräver vård och kan kosta både tid och pengar. Detta är något man behöver vara förberedd på innan man införskaffar sig en bil.

Precis som allt att så kräver även bilar vård och underhåll för att kunna köras runt och hålla en längre tid. Många som aldrig haft en bil tidigare tror oftast att en bil inte kräver så mycket vård. Att den bara ska kunna ta dig från punkt a till punkt b och att den endast behöver laddas eller tankas då och då. En bil kräver dock mycket mer än bara det!

För att en bil ska kunna hållas felfri bör man både besikta bilen och serva den. När den lämnas in på service går verkstaden igenom allting, byter ut olja, filter, kylarvätska, kollar bromsar och mycket mer. Skulle det finnas något fel på bilen kan de snabbt upptäcka det för att sedan laga felet.

En bilbesiktning ska göras en gång per år för att säkerställa att bilen är säker i trafik, samt att den inte har några farliga utsläpp. Det är lag på att bilen ska ha en godkänd besiktning för att den ska kunna köras. Skulle bilen av någon anledning inte bli godkänd får man en viss tid på sig att åtgärda de fel som finns. Om felen inte är åtgärdade under denna tid, kommer det att bli körförbud på bilen och man kan då inte längre köra runt med den.

Ställa av bilen

Om man har en bil som man inte använder så ofta kan man välja att ställa av den. Detta innebär att man pausar bilskatt och försäkring under en tid och bilen får då ett körförbud.

Det här är något man kan göra för att spara in på pengar under perioder man vet om att man inte kommer att ha användning för sin bil. På så sätt slipper man onödiga kostnader och avgifter, och kan då även spara lite pengar.

Detta kan vara ett utmärkt val om man har en sommarbil som man inte använder under vintern, eller om man åker bort på en längre semester!black-gold