Sam Powell

Hur fungerar en bilmotor?

Många av oss har en bil men vi har inte en aning hur den fungerar. Vi vet att det krävs fyra däck och bränsle för att ta den framåt men någonstans där stannar kunskapen. Det finns ingen mening med att alla vet hur en bil fungerar. Det är dock inga problem men det kan ändå vara kul att veta lite mer om hur din bil fungerar. Det tänkte jag att vi skulle prata lite om här under.

Serva din bil

Energi finns i allting, bara olika mycket. Det bilar använder för att ta sig framåt är ofta bensin eller diesel, även om det kommer nya sätt nu för tiden som el. Elbilar spås absolut att bli framtiden. Energin i bränslet omvandlas dock till rörelse när du förbränner det. Det är därför alla sorters motorer som använder sig av något flytande bränsle kallas för förbränningsmotorer. Kraften från energin när ditt bränsle förbränns går ut i det som kallas cylindrar. Det är oftast fyra cylindrar på en bil men kan även vara två. Cylindrarna får sedan ett par kolvar att röra sig upp och ner och de i sin tur går vidare till så kallade vevaxlar som går, via vevstakar, vidare in i motorn och får motorn att rotera. Dessa kolvar rör sig otroligt fort, flera tusen gånger upp och ner i minuten och gör att motorn orkar arbeta. Eftersom kolvarna rör sig så fort gör allt annat det också och därför behövs det olja som smörjer allting. Det håller du koll på genom att serva din bil regelbundet.

Genom växellådan går kraften därefter ut i däcken som är konstruerade för att börja snurra och därmed tar sig bilen framåt eller bakåt. Allting går naturligtvis otroligt fort och du sitter ju inte och väntar på att allt detta ska hända.



black-gold