Sam Powell

Lite om att köpa bil

Bra val val stora familjer

Att köpa bil är för de flesta av oss en stor och viktig affär som man bara gör några få gånger i livet. I den här texten ska vi titta på några av de saker som avgör ifall du kommer att lyckas med ditt bilköp istället för att göra ett köp som du sedan ångrar. Med att lyckas menar vi att köpa en bil som motsvarar de behov man har, som skänker körglädje och som också, i det långa loppet, är ett bra ekonomiskt val utifrån den budget man har.

Att välja rätt bil är dels en fråga om säkerhet men också ett ett val som får stor betydelse för ekonomin då det ofta är fråga om en ganska stor investering och eftersom olika bilar kostar olika mycket att äga. vanligtvis behöver de flesta låna pengar till en ny bil och det finns förmånlig billån att teckna eftersom bilen ofta anses vara en bra säkerhet. Men innan man innan man bestämmer sig för att köpa en ny bil kan det vara en bra ide att se över alternativen. Idag kan du leasa en bil för en fast kostnad varje månad.

 

Om du istället för att låna satsar på en begagnad kan du komma ner så mycket i pris att du kan betala kontant. Det som är intressant i långa loppet är inte vad bilen kostar i inköp utan om den är ekonomisk på lång sikt, andrahandsvärde, reparationer och bränsleförbrukning inräknat. Påståendet att man behöver låna pengar, gäller alltså inte alla typer av bilköp.

Analysera dina behov

Att göra en bedömning av vad man behöver för bil handlar om att se till sina behov både i nuet och den nära förestående framtiden. Att köpa en tvåsitsig sportbil när familjen väntar tillökning är så dumt att flesta förstår det men det kan också vara en dum idé att köpa en bil som inte är rimlig utifrån hur din ekonomiska situation kan förväntas bli under bilens livslängd. Var inte 100 procent förnuftig. En bil som inte enbart är säker utan snygg och rolig att köra ger livskvalitet!

Säkerhet och körglädje

Vid bilköp är det i regel möjligt att göra en massa tillval. Låt inte bilförsäljaren övertala dig till att köpa till något som du inte är säker på kommer att skapa värden i relation till vad det kostar. Multimedia är kanske inte så viktigt om alla passagerare ändå kommer sitta med egen telefon eller surfplatta under långresorna.

Var rationell när du bedömer vad för typ av bil du ska investera i och se till hur dina behov kommer att förändras i framtiden. Hos vissa handlare kan du få bilen hemkörd för provkörning, det kan alltså vara väldigt bekvämt och tryggt att köpa en bil idag. I och med att du har sådana alternativ rekommenderar vi att du avstår från att köpa bil från en handlare eller privatperson som du inte litar på fullt ut. Det finns oseriösa aktörer där ute, särskilt när det gäller begagnade bilar. Vem du köper bilen av kan alltså vara lika viktigt som vad du köper för typ av bil.black-gold