Sam Powell

Köra en trimmad bil

Det blir allt mer populärt att trimma sin bil. Förr var bilen som den var, och man kunde reparera den men där tog det stopp. I dag har det dock blivit enklare och billigare att trimma bilen, samtidigt som det ses som lite coolt. Men vilka är fördelarna med att trimma, och kan man trimma alla bilar?

Olika sätt att trimma bilen på

Det finns flera olika sätt att trimma sin bil på. I vissa modeller byter man ut delar, i andra ställer man om inställningar i bilens inbyggda dator och på vissa utför man smidiga chiptrim för att få bilen lite piggare. De olika trimningarna är olika effektiva och de har också skilda kostnader. Vilken metod man kan använda sig av beror lite på vilken bil man har, samt på den egna plånbokens storlek. Om man är lite kunnig inom bilar finns det också möjlighet att till viss del utföra chiptrim hemma.

Vilka fördelar innebär en trimmad bil?

En trimmad bil innebär flera fördelar. Den blir för det första piggare att köra. Man kan i regel också få ut fler hästkrafter, men det kan bero lite på bilmodell. Många märker också att bilen blir mer bränslesnål. Det märks framför allt på dieselbilar, men även efter ett chiptrim kan man som förare märka att varje liter drivmedel räcker något längre.

Har trimningen någon inverkan på körningen?

Ja, trimningen kan ha inverkan på körningen. Det är inte så att bilen direkt gasar upp i 200 km/timme men man kan märka att den svarar lite snabbare på uppväxlingar och gas. Man behöver alltså inte vara orolig att bilen ska bli okontrollerbar bara för att den är trimmad. Om man inte kört bilen innan kommer man troligen inte ens märka av om den är trimmad eller inte.

Är det lagligt att trimma bilen?

I regel är det tillåtet att trimma bilen. Det kan dock förekomma begränsningar på hur mycket den får trimmas. Är du intresserad av att trimma bilen bör du också ha koll på vad du gör eller anlita någon som känner till trimning så den blir säkert gjord.

Kan alla bilar trimmas?

I dag kan de flesta bilar trimmas. Det finns dock en del begränsningar. På riktigt gamla bilar kan man tvingas montera nya delar eller rent av en ny motor. Bilar som drivs med biogas, el eller andra miljöbränslen kan också vara svårare att trimma än bensin- och dieselbilar.black-gold