Sam Powell

Bilen och dess däck

Bilens däck är faktiskt en av de allra viktigaste sakerna att ha koll på. Om däcken är dåliga får man extremt mycket sämre kontroll över bilen och det kan sluta väldigt illa.

Köpa däck

När du ska köpa däck behöver du ha koll på vilken storlek på däck du ska ha, om du vill ha hela hjul eller bara däck, samt om du vill ha något särskilt märke på däcken. Hos Hjuldepån finns det väldigt mycket att välja mellan och det har sina fördelar. Du kan också finna däck i flera olika prisklasser för att hitta en variant som passar din plånbok.

Byta däck

Inför sommar och vinter behöver man i regel byta däck. Ett däckbyte kan också behöva göras om man vill ha andra däck eller om man fått punktering. Passa på att se över däcken i samband med bytet för att se att de fortfarande följer alla regler som finns kring däck och mönsterdjup. Se också till att komma ihåg vilka datum som gäller för byte till sommar- respektive vinterdäck. Om du har fel däck får du inte köra bilen, och om du gör det i alla fall riskerar du att få böter. Tänk också på säkerheten när du ska

Däckförvaring

Däcken håller längre om de förvaras på rätt sätt. Du bör absolut inte förvara bilens däck stående på ett betonggolv eftersom att de då kan bli platta i botten. Däcken bör också förvaras i så jämn temperatur som möjligt. Det gör att gummit håller längre. Allra bäst förvaras däcken liggande, eller hängande.

Trots extremt god däckförvaring kommer dock däckens livslängd till slut att vara över. Väldigt gamla däck torkar, hårdnar och får inte längre samma grepp. På däcken går att se hur gamla de är och om de är mer än 10 år gamla kan det vara dags att byta ut dem, särskilt om man inte vet hur de har förvarats, om man vet att de förvarats fel eller om gummit har fått sprickor.black-gold