Sam Powell

Bilar och historia

Bilens föregångare är en ganska gammal uppfinning, nämligen vagnar som dras med boskap, vanligtvis häst. När ångmotorerna uppfanns började man dock att experimentera med självgående fordon och fransmannen Joseph Cugnot tillverkade redan år 1772 en artillerivagn som drevs av en ångmotor. Den första självgående vagnen som kunde köra personer tillverkades dock inte förrän 1801 i England utav Richard Trevithick. Efter det så konstruerades liknande vagnar i både Frankrike, Sverige och England.

Även om elbilen inte slog igenom i början, och knappt har gjort det idag, så var det en ganska tidig uppfinning. Faktum är att elbilen tillverkades redan innan bilar som använde sig av förbränningsmotor. Redan i början på 1800-talet presenterade skotten Robert Anderson en elbil. Den vart dock ingen succé eftersom den endast kunde åka korta sträckor innan den behövde laddas, dessutom var det väldigt dåligt med ställen där man kunde ladda bilen.

Den första bilen som drevs av bensin konstruerades år 1870 av tyske Siegfried Marcus, dessa tillverkades dock inte i någon större utsträckning i början. Den bil med förbränningsmotor som påminner mer om de vi har idag tillverkades 1874 och har i efterhand kommit att kallas för den första bilen.

Men det dröjde dock fram tills 1886 som man började bygga bilar som faktiskt var praktiskt användbara. De tillverkades av två tyska ingenjörer på två olika håll, oberoende av varandra. De hette Gottlieb Dalmier och Carl Benz och både tillverkade en bil som drevs av bensin. Daimlers var i stort sett en hästdroska med en motor på.

Det dröjde dock ytterligare innan bilar skulle slå igenom stort. Till en början krävde de nämligen väldigt mycket underhållning och de var väldigt dyra. Bilen blev populär bland allmänheten först när Henry Ford i USA tillverkade T-Forden på löpande band år 1913.

Sedan dess har utvecklingen inom bilar eskalerat otroligt och idag är bil helt enkelt en del av livet. Man ser dem varje dag och de flesta åker själva i dem åtminstone ett par gånger i veckan. Även Sverige har bidragit till bilens historia med storsäljande märken som Volvo och Saab. Framför allt Volvo har varit en storsäljare världen över. Nästa steg i bilens historia verkar mest handla om miljöaspekter, men man jobbar också fram tekniker som innebär självstyrning och redan idag förekommer det bilar som till exempel kan parkera på egen hand.black-gold