Sam Powell

Allmänt om bilar

En av de kanske viktigaste uppfinningarna i världshistorien är just bilen. Den har bidragit något enormt till människans utveckling eftersom den har möjliggjort att alla kan ta sig till platser som ligger långt bort på förhållandevis kort tid. Dessutom är det möjligt att ta med sig saker dit man åker. En bil ska ha minst tre hjul för att räknas som just bil men det allra vanligaste är dock att en bil har fyra stycken hjul. Från början kallades bilen för automobil som kommer från de grekiska orden för själv och rörlig. Ordet bil kommer från Danmark där ordet först myntades som förkortning i den danska tidningen Politiken  i början på 1900-talet.

Från början var det väldigt få som hade bil och de gick långsamt. Det var mest en skrytpryl som endast de rika hade råd med. De allra flesta använde sig istället utav häst och vagn. Idag har de allra flesta tillgång till bil på något sätt och mätningar har visat att det finns över en miljard bilar världen över.

Bilar drivs oftast utav bensin eller diesel även om det på senare år börjar bli allt vanligare att man använder sig av alternativa bränslen så som biogas eller elektricitet som är mer miljövänligt. Man kör en bil genom att använda olika pedaler med fötterna där man kan gasa, bromsa och ibland växla, förutsatt att det inte är en automatväxlad bil. Styr gör man med en så kallad ratt som ser ut som ett hjul som man snurrar på. I de allra flesta länder i världen måste man ha någon typ av körkort för att få köra bil eftersom det kan vara farligt både för sig själv och för sin omgivning. I Sverige gör man detta genom att genomgå både ett teoriprov och ett körprov.

I Sverige äger de allra flesta familjer åtminstone en bil, den används till en rad olika områden och är särskilt viktigt om man bor på landet eller lång ifrån en stad. Den underlättar bland annat när man ska handla eftersom man slipper gå hem med kassarna och kan handla på affärer som ligger längre bort. I en vanlig personbil brukar man kunna sitta 5 personer, men det finns också bilar som är större och de som är mindre än så.

Bilar kan kosta allt från några tusen upp till flera miljoner beroende på vad det är för slags bil. Att köpa en dyr och ny bil är dock i regel en dålig affär eftersom bilar sjunker i värde väldigt fort. Ska man köpa en bil är det viktigt att tänka över vad man behöver för bil utifrån sina behov och att en bil kan kosta mycket även efter att man har köpt den beroende på hur mycket drivmedel den behöver och vad försäkringen kostar. I Sverige måste man nämligen åtminstone ha en grundförsäkring på bilen som täcker skador som man eventuellt orsakar på andras fordon.black-gold